23 Januari

Wilsum 1 – Nagele 1

Nuttige oefenwedstrijd Nagele 1

Zoals al werd verwacht werd de comeptitiewedstrijd Heeg 1-Nagele 1 te elfder ure alsnog afgelast. Nagele was daar al op voorbereid en had al een oefenwedstrijd staan in en tegen het in de 4e klasse Oost uit komende Wilsum.

Evenals  in de vriendschappelijke wedstrijd van vorige week tegen Espel was Nagele vandaag weer erg productief. Vorige week wist Nagele 7 keer het net te vinden, vandaag was dat 5 keer en dat hadden er ook best 7 of meer kunnen zijn.

Op het kunstgras in Wilsum kwam Nagele uistekend uit de startblokken, de eerste 10 minuten waren volledig voor Nagele. De spelers van Nagele konden elkaar in deze beginfase makkelijk vinden. Al na een paar minuten kwam Nagele op een 1-0 voorsprong. Jeroen van der Vijgh mocht op aangeven van Roy Hamstra zomaar alleen op het doel van Wilsum afgaan. Jeroen schoot de bal beheerst binnen: 0-1. Binnen 10 minuten had het zomaar 0-3 kunnen staan maar goede kansen waren niet aan Jos Withaar en Emiel Krops besteed. Laatstgenoemde speelde in de beginfase van deze wedstrijd erg sterk. Als rechtervleugelverdediger kwam hij aanvallend een aantal keren erg goed door en hij stond ook aan de basis van het 2e doelpunt van Nagele.

Maar dan hebben we het over de 30e minuut. Vreemd genoeg liet Nagele na een sterke openingsfase het intiatief aan de tegenstander. Wilsum was tussen de 10e minuut en de 30e minuuut de ploeg die het meeste balbezit had, maar ondanks dit balbezit wist Wilsum nauwelijks gevaarlijk te worden. Nagele had het met name positioneel goed staan. De kansen van Wilsum waren heel eenvoudig op de vingers van 1 hand te telllen. Het waren enkele kleine kansen, die eigenlijk niet eens het predicaat kans mochten dragen, en 1 levensgrote kans. Die grote kans kwam nadat Roy Hamstra op het middenveld ruzie kreeg met de bal waarna Wilsum zomaar vrij voor keeper Jos van de Vlekkert kwam te staan. Deze kans werd echter niet in een doelpunt omgezet. Na deze kans voor Wilsum nam Nagele het initiatief geleidelijk weer over van Wilsum.

Waar Wilsum  met het balbezit nauwelijks kansen wist te creëren, was Nagele in de 1e helft met elke tegenaanval gevaarlijk. Nagele werd daarbij geholpen door Wilsum want Wilsum gaf achterin wel heel veel ruimte weg. Nagele maakte daar uitstekend gebruik van want in het laatse kwartier voor rust werd er nog 3 keer gescoord. Eerst maakte de de goed spelende Huub Withaar, na een uitstekende 1-2 met Emiel Krops, de 0-2. Even later was het de vandaag eveneens goed spelende Jos Withaar die op aangeven van Roy Hamstra de 3-0 kon laten aantekenen. In de slotminuut van de eerste werd een mooie combinatie tussen Huub en Jos Withaar door eerstegenoemde keurig afgerond: 0-4. Het had bij rust zelfs 0-5 kunnen staan maar Joris Steenkamer had de pech dat de paal een doelpunt in de weg stond.

Het enige minpunt in de eerste helft was het uitvallen van Emiel Krops die na ruim een half uur spelen met liesklachten het veld moest verlaten.Zijn plek werd ingenomen door Jean Rony Wander die als rechtsback, een voor hem niet alledaagse positie, terug mocht kijken op een uitstekende wedstrijd.

In de 2e helft kwam bij Nagele, na een landurige afwezigheid,  Bart Prins weer binnen de lijnen. Duidelijk is dat hij na een lange inactieve periode nog enige tijd nodig heeft om de conditite weer op peil te brengen en weer wedstrijdritme op te doen.

De 2e heflt was nog geen minuut uit toen Nagele al op een 0-5 voorsprong kwam. Joris Steenkamer zag zijn inzet net op de lijn gekeerd worden waarna de terugspringende bal door Jeroen van der Vijgh eenvoudig binnen getikt kon worden. Een mooie opsteker zo aan het begin van de 2e helft.

De 2e helft was qua voetbal beduidend minder dan de eerste helft. Wilsum had klaarblijkelijk de opdracht gekregen om meer haar fysiek te gebruiken want waar de uitstekende scheidsrechter in de eerste helft nauwelijks voor overtredingen hoefde te fluiten, moest hij in de 2e helft regelmatig het spel stil leggen. Er moesten zelfs gele kaarten uitgedeeld worden, een voor Wilsum en een voor Nagele.Al met al kwam dit het spel niet ten goede.

Het balbezit was in de 2e helft redelijk over beide ploegen verdeeld, maar Nagele speelde iets gecontroleerder en wist balbezit vaker in scorsingkansen om te zetten dan Wilsum. Waar keeper Jos van de Vlekkert in de 2e helft niet al teveel te doen kreeg, zag de doelman van Wilsum toch nog regelmatig een speler van Nagele vrij voor zich opduiken. Er kwamen in de loop van de 2e helft nog goede kansen voor o.a. Joris Steenkamer, Huub Withaar en Jos Withaar, maar het bleef bij kansen.

Toch viel er in de 2e helft nog wel een doelpunt maar dan aan de andere kant. In de 81e minuut beging linkervleugelverdediger Laurens Bloo een overtreding binnen de 16 meter welke door de scheidsrechter met een strafschop werd bestraft. Deze kans liet Wilsum zich niet ontgaan waardoor de wedstrijd Wilsum-Nagele eindigde in 1-5 stand.

Al met al lijkt Nagele goed overwinterd te hebben maar of dat echt zo is zal volgende week blijken als de competitie thuis wordt hervat tegen (sub)topper Bolsward. In Bolsward liep Nagele in het begin van dit seizoen in een slechte wedstrijd nog tegen een kansloze 3-0 nederlaag aan. Het gevaar bij Bolsward komt met name van spits Bart Gietema die dit seizoen in 13 wedstrijden al 18 keer wist te scoren. Nagele zal vanaf minuut 1 dan ook scherp moeten zijn en als Nagele ook voorin weer productief is, moet 1 punt of misschien wel alle 3 de punten thuis gehouden kunnen worden, punten die Nagele gezien de positie op de ranglijst heel goed kan gebruiken.